T.C.
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
KÜLTÜR HİZMETLERİ BİRİMİ
ÖĞRENCİ KULÜPLERİ
SIKÇA SORULAN SORULAR
Öğrenci Kulübü Nedir?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğrencilerinin bilimsel, mesleki, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde bulunabilmeleri amacıyla kurdukları öğrenci topluluğuna Öğrenci Kulübü denir.
Öğrenci Kulübü Yönergesinin Kapsamı nedir?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne kayıtlı ön lisans, lisans öğrencilerinin mesleki, bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda faaliyet göstermek amacıyla oluşturduğu ya da oluşturacakları aynı zamanda lisansüstü programlarına kayıtlı öğrencilerinde üye olabileceği öğrenci topluluklarını kapsar.
Öğrenci Kulüpleri Yönergesinin Dayanağı Nedir?
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 2880 sayılı Kanun’la değişik 46. ve 47. maddeleri uyarınca Sağlık Kültür ve Spor Dairesinin yürüteceği hizmetleri düzenleyen 3 Şubat 1984 tarih ve 18301 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumları Mediko- Sosyal Sağlık, Kültür ve Spor İşleri Dairesi Uygulama Yönetmeliği” nin 16. ve 17. maddeleri esas alınarak hazırlanmıştır.
Öğrenci Kulübü Nasıl Kurulur?
Öğrenci kulüplerinin kuruluşu için 18 kurucu ESOGÜ öğrencisinin bir araya gelerek Öğrenci Kulüpleri Yönergesinin 9. maddesinde yer alan başvuru belgeleri ve danışman imzalı bir dilekçe ile birlikte kurulmak istedikleri fakülteye başvuru yaparak kuruluş işlemini başlatırlar.
Öğrenci Kulübü En Az Kaç Kişi ile Kurulabilir?
Bir öğrenci kulübünün kurulabilmesi için 18 (on sekiz) kurucu ESOGÜ öğrencisinin üye olması ve Geçici Yönetim Kurulu ve Kulüp Danışmanı'nın belirlenmesi gerekir.
Öğrenci Kulüplerine Kimler Üye Olabilir?
ESOGÜ’ de öğrenim gören ön lisans, lisans, lisansüstü programlarına kayıtlı olan tüm öğrenciler kulüp üyesi olabilir. Üniversite tarafından bir disiplin cezası verilen veya her hangi bir suçtan dolayı hüküm giymiş olan öğrenciler kulüplere üye olamaz.
Birden Fazla Kulübe Üye Olunabilir mi?
Bir öğrenci birden fazla kulübe üye olabilir.
Öğrenci Kulüp Üyeliği Hangi Durumlarda Düşer?
Öğrencinin mezuniyet, ayrılma gibi Üniversite ile ilişiğinin kesilmesi gibi olağan süreçler dışında; Öğrencinin yazılı talebi, Yönetim Kurulunun önerisiyle Genel Kurul kararı sonucu ya ad üst üste iki kez Genel Kurul toplantısına katılmayan kulüp üyelerinin kulüp üyeliği düşer. İtirazları ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kurulu karara bağlar.
Kulüp Danışmanı Kimdir ve Görevleri Nelerdir?
Kulüp Danışmanı; Öğrenci kulübünün kuruluşu, işleyişi ve denetimi hususunda ESOGÜ SKS Daire Başkanlığına karşı sorumlu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin bir öğretim elamanıdır. Üniversitenin belirleyeceği genel ilkeler çerçevesinde kulübün yönerge hükümlerine uygun faaliyet göstermesi, denetimi, kulübe ait demirbaş ve eşyaların muhafazası hususunda sorumludur. Öğrenci topluluğunun yapacağı her türlü etkinlikten sorumludur. Kulüp Danışmanının onayı olmadan etkinlik başvurusunda bulunulamaz.
Kulüp Danışman Yardımcısı Kimdir ve Görevleri Nelerdir?
Kulüp danışman yardımcısı; kuruluş aşamasında kurucu öğrencilerin bildirimi ve ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kurulu onayı ile görevlendirilen, kulübün asil danışmanının izinli, raporlu veya görevde olmadığı hallerde kulübün bu yönerge hükümlerine uygun faaliyet göstermesi ve denetimi hususunda ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kuruluna karşı sorumlu Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin bir öğretim elemanıdır.
Kulüp Danışmanı Zorunlu mudur?
Kulüpler kuruluşu için kulüp danışmanı belirlemek zorundadırlar.
Kulüp Danışmanının ya da Yardımcısının Görevinden Ayrılması Durumunda Ne yapılır?
Görevinden ayrılan danışman yerine 15 gün içinde bünyesinde bulunduğu akademik birim tarafından yeni danışman belirlenir ve Rektörlüğe bildirilerek onay alınır.
Öğretim Elemanları Birden Fazla Kulübe Danışmanlık Yapabilirler mi?
Bir öğretim elemanı aynı anda en fazla iki öğrenci kulübünde danışman olabilir.
Aynı İsimle Birden Fazla Kulüp Kurulabilir mi?
Aynı isimde ve benzer amaçta birden fazla kulüp kurulamaz. Öğrenci kulüpleri amaçlarına uygun isimler alırlar.
Geçici Yönetim Kurulu Ne Zamana Kadar Görev Yapar?
Kulüp kuruluşu onaylandıktan sonra geçici yönetim kurulu, yeni katılan üyelerle birlikte en geç 1 ay içinde yapılacak olan ilk genel kurul toplantısına kadar görev yapar. Yapılacak ilk genel kurul toplantısında yönergede belirtildiği şekilde kulüp yönetim kurulu ve denetim kurulu seçilir. Bu seçimden sonra, geçici başkanın ve geçici yönetim kurulunun görevi biter ve görevini yeni seçilenlere devreder.
Öğrenci Kulüp Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyelerinin Kişisel Bilgileri Ne Zaman Başkanlığa Teslim Edilir?
Kulüp Başkanı, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçilmelerini izleyen 15 gün içinde seçilenlerin kimlik bilgilerini ve kişisel iletişim bilgilerini Daire Başkanlığına teslim edilir.
Öğrenci Kulüplerinin Amaçları Nelerdir?
Öğrenci Kulüpleri öğrencilerinin sosyal, kültürel, bilimsel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle kişilik gelişimlerini desteklemek, toplum bilincinin oluşmasını, boş zamanlarını değerlendirmelerini, dinlenmelerini sağlamak, akademik gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlar.
Öğrenci Kulüp Organları Nelerdir?
Kulüp Başkanı
Kulüp Danışmanı
Kulüp Genel Kurulu
Kulüp Yönetim Kurulu
Kulüp Denetim Kurulu
Genel Kurul Nedir, Ne Zaman Yapılır?
Kulübün genel karar organıdır. Kulübe kayıtlı üyelerden oluşur. Her yıl Eylül-Ekim ayları içinde yapılır.
Genel Kurul Kim Tarafından Açılır?
Genel Kurul, varsa Yönetim Kurulu Başkanı, yoksa hazır bulunan en eski üye tarafından açılır ve toplantıyı yönetmek üzere genel kurul başkanı ve sekreteri seçilerek, başkanın yönetiminde Genel Kurul sürdürülür.
Genel Kurulu Olağanüstü Toplantıya Kim Çağırabilir?
Üyelerinin 1/3’nün yazılı isteği ile olağanüstü toplanabilir. Toplantı en az 7 gün önceden üyelere bildirilir. Denetim Kurulu da gerekli gördüğü hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
İlk Genel Kurul Ne Zaman Yapılmalıdır?
Öğrenci kulübünün başvurusunun uygun görüldüğü tarihten itibaren 1 (bir) ay içerisinde Genel Kurul yapılmalıdır.
Genel Kurul’unun Görevleri Nelerdir?
Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerini seçer.
Üyelikten çıkarma önerilerini karara bağlar.
Yönetim ve Denetim Kurulları tarafından sunulan faaliyet ve denetim raporlarını inceleyerek karara bağlar.
Yönetim Kurulu’nun önerilerini karara bağlar.
Genel Kurul Toplantılarının Yer, Tarih, Saat ve Gündeminin Tespiti İle İlgili İşleyiş Nasıldır?
Genel Kurul her yıl Eylül Ekim ayları içerisinde yapılır. Kulüp yönetim kurulu tarafından yer, tarih, saat ve gündeminin, en az on beş gün öncesinden belirlenerek duyurulur. Olağanüstü genel kurul, üyelerinin 1/3’nün yazılı isteği ile toplanır. Toplantı en az 7 gün önceden üyelere bildirilir.
Kulüpler Yönetim ve Denetim Kurullarını Ne Zaman Belirlerler?
Her yıl Eylül-Ekim ayları içinde yapılan genel kurulda Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri seçilir.
Yönetim ve Denetim Kurulları Nasıl Seçilir?
Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri; Genel Kurul tarafından gizli oy açık sayım esasına göre seçilir.
Kimler Kulüp Yönetim Kurulu Üyesi Olamaz?
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, başka kulüplerdeki Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi olan öğrenciler Kulüp Yönetim Kurulu üyesi olmaz. Herhangi bir nedenle kapatılan Kulüp Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri ise bir yıl süre ile başka bir kulüpte kurucu üye, Yönetim Kurulu üyesi, Denetim Kurulu üyesi olamazlar.
Yönetim Kurulu Kaç Kişiden Oluşur?
7 asil 5 yedek üyeden oluşur.
Yönetim Kuruluna Kimler Seçilebilir?
Kulüp kurucu üyeleri arasından disiplin cezası almayan, başka kulüplerde denetim kurulu veya yönetim kurulu üyesi olmayan ve yüksek lisans/doktora öğrencisi olmayan üyeler seçilebilir.
Denetim Kurulu Kaç Kişiden Oluşur?
3 asil 3 yedek üyeden oluşur.
Yönetim Kurulunun Görevleri Nelerdir?
Kulüp faaliyetlerini; kulübün amaç ve faaliyet esaslarına, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Yönergesi’ ne uygun yürütmek.
Kulübün üniversite içindeki ve dışındaki tüm etkinliklerinde Rektörlük onayı almak.
Genel Kurul toplantılarının yer, tarih, saat ve gündeminin, en az on beş gün öncesinden duyurulmasını ve düzenlenmesini sağlamak.
Güncelleme için gerekli belgeleri her yıl Kasım ayının ilk haftasına kadar ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kuruluna sunmak.
Yönetim Kurulunun Yapacağı Etkinliklerde İşleyiş Nasıl Olur?
Yönetim Kurulu; kulübün yapacağı etkinlikler için, Kulüp Danışmanının bilgisi dâhilinde, bağlı bulunduğu akademik birim kanalıyla Rektörlükten izin alır.
Yönetim Kurulu Faaliyet Raporlarını Başkanlığa Ne Zaman Sunar?
Kulüpler “Faaliyet Raporu” nu (EK-6) doldurarak ekleri ile birlikte etkinlik tarihini takip eden 15 gün içinde Rektörlük evrak kayıt birimine teslim ederler. Evraklarını zamanında teslim etmeyen kulüplerin sonraki etkinlik başvuruları işleme alınmaz.
Öğrenci Kulüpleri Faaliyet Yapıldıktan Sonra Faaliyet Raporlarını Teslim Etmemesi Durumunda Ne Olur?
Faaliyet Raporunu zamanında teslim etmeyen kulüplerin sonraki etkinlik başvuruları işleme alınmaz.
Denetim Kurulunun İşleyişi Nasıldır ve Görevleri Nelerdir?
Her yıl Eylül-Ekim ayında denetim yapar ve “Denetim Raporu’’ nu (EK-5) Genel Kurula sunar. Rektörlük tarafından talep edilen denetimleri 15 gün içinde yapar ve “Denetim Raporu” (EK5) hazırlar. Kulübün evraklarını, defterlerini, demirbaş ve eşyalarının durumunu inceler. Kulüp faaliyetlerinin yönerge hükümlerine uygunluğunu denetler. Gerektiğinde Yönetim Kurulunu yazı ile uyarır. Gerekli gördüğü hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Öğrenciler Birden Fazla Kulübün Yönetim ve Denetim Kurulu’nda Bulunabilir mi?
Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri başka kulüplerde Yönetim ve Denetim Kurulu üyesi olamaz.
Kulüp Etkinliklerinde Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin İhlali Durumunda Ne Yapılır?
Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği kapsamında herhangi bir disiplin cezası alan öğrencilerin kulüp yönetim kurulundaki görevi ve kulüp üyeliği sona erer.
Öğrenci Kulüplerinin Faaliyet Çalışmalarında Benimsenecek Temel İlkeler Nelerdir?
Üniversitedeki tüm kulüp etkinlikleri Rektörlük onayı alındıktan sonra yaygınlaştırılır ve gerçekleştirilir.
Öğrenci kulüpleri hiçbir şekilde kendi adlarına gelir elde edemez.
Öğrenci kulüpleri etkinliklerini yapmak için Rektörlük izni doğrultusunda sponsorluk desteğini sadece ayni olarak alabilirler. Maddi destek alamazlar.
Üyelerden üyelik aidatı veya başka bir ad altında para alınamaz; ancak kulüp üyeleri kendi rızaları ve kulüp danışmanın onayı ile kulübe ayni destekte bulunabilirler.
Öğrenci Kulüpleri Güncelleme İşlemlerini Ne Zaman ve Nasıl Başlatırlar?
Kasım ayının ilk haftasına kadar;
Genel Kurul Sonuç Bildirim Formu ( 18 Öğrenci) (EK-3)
Kulüp Üye Bilgi Formu (EK-4)
Denetim Raporu (EK-5)
Karar Defteri’ndeki ilgili kararın örneği
Bu belgeleri Rektörlüğe ileterek güncelleme işlemini başlatırlar.
Öğrenci Kulüplerindeki Çalışmalara Öğrenciler Dışında Kimler Katılabilir?
Öğrenciler dışında çalıştırıcı, eğitmen gibi kişiler ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kurulu onayı ile çalışmalara katılabilirler.
Kulüpler Hangi Defter ve Evrakları Düzenlemekle Yükümlüdürler?
Aşağıda belirtilen defter ve belgeleri düzenlemekle yükümlüdürler.
Karar Defteri: Toplantılarda alınan kararlar ve tarih kaydedilerek katılan üyelere imzalatılır.
Demirbaş Eşya Defteri: Kulübün demirbaş ve eşyalarının kaydını içerir.
Gelen-Giden Evrak Defteri: Kulübün gelen-giden evrak kaydını içerir.
Üye Kayıt Defteri: Kulüp üyelerinin kimlik, adres ve iletişim bilgileri ile üyeliğe giriş-çıkış tarihleri kaydedilir.
Üye Bilgi Formu: Bu forma üyelerin ismi, bölümü, öğrenci numarası ve iletişim bilgileri kaydedilir.
Farklı Kulüplerle Ortak Faaliyet Düzenlenebilir mi?
Kulüpler faaliyete yönelik olarak farklı kulüpler ile ortak faaliyetler düzenleyebilirler. Kulüpler, diğer Üniversitelerin aynı alanda faaliyet gösteren öğrenci kulüpleri ile Rektörlük onayı alınarak ortak faaliyetlerde bulunabilirler.
Yükümlü Oldukları Defter ve Evrakları Teslim Etmeyen Kulüplerin Faaliyetleri Devam Eder Mi?
Yükümlü oldukları defter ve kayıtları tutmayan, eksik tutan, defter ve kayıtlarında yanlış bilgi ve belgelere yer veren, tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin talebi halinde danışmanına ve Rektörlüğe beyan etmeyen öğrenci kulübünün faaliyetleri Rektörlük tarafından durdurularak, yasal işlem başlatılır ve kulüp kapatılır.
Kulüpler Üniversitenin Hangi imkânlarından Yararlanabilirler?
Kulüpler yapacakları etkinlik ve programların uygulamasında Daire Başkanlığı önerisi ile Rektörlüğün uygun göreceği Üniversitenin tüm imkânlarından yararlanabilir.
Üniversite Tarafından Desteklenebilecek Harcama Başlıkları Nelerdir?
Taşıt, çay makinesi, afiş, yaka kartı.
Kulüpler Kendi Adlarına Nakdi Gelir Elde Edebilir mi?
Öğrenci kulüpleri hiçbir şekilde kendi adlarına gelir elde edemez.
Kulüpler Gerçekleştirecekleri Etkinlikler Kapsamında İlave İsteklerde Bulunacakları Zaman Ne Yapmalıdırlar?
Yazılı olarak bünyesinde bulundukları birimler aracılığıyla Üniversitemiz Rektörlüğüne isteklerini( araç, kulüp standı veya sponsor firma stantları formları, reklam ve basılı her türlü evrak vs.) bildirerek onay almak zorundadırlar. Rektörlük onayı alınmadan etkinlik kapsamında hiçbir faaliyet gerçekleştirilemez, sosyal medya, yazılı ve görsel basında paylaşımda bulunulamaz.
Kulüplere Üniversite Tarafından Ulaşım Desteği Sağlanabilir mi?
Uygun olması halinde sadece üniversite araçlarıyla destek verilebilir.
Kulüpler Hangi Durumlarda Kapatılır?
Bu yönerge kapsamında talep edilen defter ve evrakları doğru ve düzenli hazırlamayan kulüpler
Bu yönerge kapsamında talep edilen güncelleme belgelerini zamanında ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kuruluna iletmeyen kulüpler
Bu yönerge hükümlerine aykırı davranış ve faaliyette bulunan kulüpler
Genel Kurulu toplanamayan kulüpler
Bir yıl süreyle hiçbir etkinlik yapmayan, yaptığı etkinliği belgeleyemeyen kulüpler
Üniversite içinde veya dışında izinsiz faaliyet yaptığı tespit edilen kulüpler, ESOGÜ SKS Daire Başkanlığı Yönetim Kurulu kararı ile kapatılır.
Kapatılan Kulüplerin Demirbaşları Kime Devredilir?
Fesih ve kapatma halinde kulübün mal varlığı Rektörlüğe devredilir.
Öğrenci Kulüpleri Yönergesinin Esaslarını Kim Yürütür?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.