Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırılması

Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırılması Alt Süreci

  1. Üniversitemizde öğrenim gören maddi imkânları yetersiz olan öğrencilerin desteklenmesi, kısmi zamanlı çalıştırılacak öğrenci sayılarının belirlenmesi, öğrenci seçimi, işe alınması, ücret ve sigorta işlemleriyle ilgili işlemleri düzenlemektedir. 
  2. Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırılması; Kısmi zamanlı öğrencileri Üniversitenin Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, Meslek Yüksekokulu, Daire Başkanlığı ve Rektörlüğe bağlı tüm merkez, bölüm, birim ve müdürlüklerde çalıştırılabilirler. Hangi birimde ne kadar kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacağı; birimlerin ihtiyaçları, çalıştırma gerekçeleri, geçmiş yıllardaki uygulamalar, gözlenen ihtiyaçlar ve elde edilen performanslar ile birimlerin yerine getirmek zorunda oldukları görevler, birimlerin özelliği, insan kaynakları ihtiyacı ile kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma maliyeti ve bütçe imkânları dikkate alınarak, hangi birimde, aylık kaç saat üzerinden, hangi sayıda kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacağı SKS tarafından tespit edilir ve Rektörlük Makamı onayına sunulur. Bu yönergenin yürürlüğe girmesinden önce Rektörlük Makamı onayı ile tespit edilen birim kontenjanları yönerge yürürlüğe girdikten sonra yeniden Rektörlük Makamı onayı alınmaksızın geçerlidir. Ancak, bu kontenjanlarda yapılacak arttırma veya eksiltme yine Rektörlük Makamı onayı ile yapılabilir.
  3. Kısmi zamanlı çalıştırılacak öğrencilerde aranacak genel özellikler; a) Kısmi zamanlı olarak çalışacak öğrencilerin tezsiz yüksek lisans ve özel öğrenci hariç olmak üzere Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde kayıtlı öğrenci olmak. b) Kayıt donduran öğrenci ve yabancı uyruklu öğrenci olmamak. c) Normal eğitim-öğretim süresi içerisinde öğrenim görüyor olmak. d) Disiplin cezası almamış olmak. e) Çalıştırılacak iş için gerekli bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olmak. f) Ölüm aylığı ve nafaka dışında, asgari ücret düzeyinde bir gelire sahip olmamak. g) Kısmi zamanlı öğrenci ile Üniversitemiz arasında yapılan sözleşmeye aykırılık nedeniyle önceden sözleşmesi feshedilmemiş olmak. Deprem, sel gibi doğal afetlerden zarar gördüğünü, şehit ve gazi çocuğu olduğunu belgeleyen öğrenciler ile engelli öğrencilerden normal eğitim-öğretim süresi içinde okuyor olmak, yabancı uyruklu öğrenci olmamak ve disiplin cezası almamış olmak dışında yukarıdaki şartlar aranmaz.
  4. Başvuru Şekli, Zamanı ve Öğrencilerin Seçimi Başvuru İlanı ve Şekli; SKS tarafından boş bulunan kontenjanlar için Kısmi Zamanlı Öğrenci çalıştırılacak birimler ve öğrenci sayıları her eğitim-öğretim yılında Ekim ayı başında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin resmi web sitesinde (www.ogu.edu.tr) ve ilgili birimlerin duyuru panolarında başvuru için ilan edilir. Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarına yapılan başvurularda öğrenciler sadece eğitim gördükleri Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokuluna başvuruda bulunabilirler. Başka Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokuluna başvuruda bulunamazlar. Başvuru ilanının şekli, başvuru formu, başvuru kriterleri ve ilan süresi SKS tarafından değiştirilebilir.
  5. Başvuruların Değerlendirilmesi; Başvuruların değerlendirilmesinde aşağıdaki esaslar izlenir: Kısmi zamanlı öğrenci çalıştıracak birimler, SKS tarafından bildirilen asil adayların bu Yönergenin 6. Maddesindeki şartları taşıyıp taşımadıkları, maddi durumları, çalıştırılacakları işte beceri ve yetenekleri açısından uygunlukları, haftalık ders programının çalışacakları işe uygunluğu başvuru formunda yanıltıcı bilgi verip vermediği gibi hususlar yönünden birimde oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilerek, belirlenir ve SSK’ye bildirilir. SKS tarafından eğitim-öğretim yılı başında yapılan toplu ilan sonucu kısmi zamanlı olarak çalıştırılacakların listesi Rektörlük Makamının onayına sunulur. Başvurular neticesinde ilgili birimde asil olarak belirlenen aday listesinin tamamı eğitim öğretim yılı bahar dönemi sonuna kadar geçerlidir.
  6. Günlük, Haftalık İş Süresi, İdari ve Mali Hükümler; Eğitim Birimleri: Öğrenciler eğitim birimlerinde, laboratuvarlarda, eğitim ve araştırma projeleri vb. yerlerde destek vermek amacıyla çalıştırılabilir. Destek Birimleri: Öğrenciler, kütüphaneler, idari bürolar, daire başkanlıkları, kültür merkezleri, spor merkezleri vb. birimlerde çalıştırılabilir. a) Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilerin çalışma süresi haftada en fazla 15 (on beş) saattir. b) Çalışma süresinin haftanın günlere dağılımı, işin başlama ve bitim saatleri birim yöneticilerince bildirilir. c) Kanunlarda milli bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde çalışılmaması esas olmakla birlikte, mesai saatleri dışında, hafta sonu, gece ve resmi tatil günlerinde açık olan birimlerde işin gerektirdiği durumlarda kısmi zamanlı öğrenci, birim yöneticisinin isteği üzerine bahsi geçen günlerde çalışmak zorundadır. d) Öğrencilerin işe devam, çalışma süre ve saatlerinin takibi, değerlendirilmesi konusundaki tüm sorumluluk ilgili birim yöneticisine aittir.
  7. İşe Kabul ve Başlama; SKS tarafından yapılan ilan ve değerlendirme sonucunda çalışmaya hak kazanan öğrencilerin işe kabulleri yapılır. İşe kabulleri yapılan öğrencilere çağrı yapılarak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Sözleşmesi imzalanır. Sözleşme imzalanan öğrencilerin işe giriş işlemleri, İdari Mali İşler Daire Başkanlığı tahakkuk servisince yapılır.
  8. Çalışma, ücret ve ödeme esasları şunlardır, a) Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrenciler, bu çalışmalarından dolayı işçi olarak kabul edilemez. b) Kısmi zamanlı öğrenciler, sosyal güvenlik yönünden 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı 5 sayılır ve haklarında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. Kısmi zamanlı öğrencilerin sigortalılık ve sigortalılığının sona ermesine ilişkin bildirimleri SKS tarafından yapılır. c) Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçmemek üzere, SSK’nin teklifi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. d) Kısmi zamanlı öğrencilere ödemeler, aylık olarak SKS bütçesinden yapılır. e) Sosyal Güvenlik Kurumu girişi yapılmadan öğrenciye ücret ödenmez. f) Öğrencilerin ücretlerinin ödenebilmesi için SSK’nin belirleyeceği bir bankada hesap açtırması ve hesap numarasını SSK’ye bildirmesi zorunludur. g) Öğrenciler; çalıştıkları süre karşılığında ücret alırlar. Birimler, her ayın 15 gününden müteakip ayın 14. Gününe kadar “Puantaj Cetvelini” düzenlettirip, onaylayarak, en geç ilgili ayın 11. Günü mesai bitimine kadar SSK’ye teslim ederler. h) Ücretlerin ödenme zamanı en geç ilgili ayın 20.gününe kadardır. i) İdari Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ücret bordroları, öğrenci çalıştıran birimlerin her ay düzenlettirilip, onayladığı Puantaj Cetveline göre düzenlenir. j) İdari Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından ücret bordroları en geç ilgili ayın 20.gününe kadar ödenmek üzere Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına teslim edilir.