YÖK Destek Bursu Sıkça Sorulan Sorular

1.YÖK Destek Bursu Başvuru Koşulları Nelerdir?

• T.C. vatandaşı olmak,
  • ÖSYM Başkanlığınca yapılan üniversiteye giriş sınavı sonucunda, YÖK tarafından belirlenecek Devlet yükseköğretim kurumlarındaki lisans programlarına ilk üç sırada yerleşmiş olmak,
  • Öğrencinin yerleştiği lisans programı, tercihlerinin arasında ilk 15 tercihinin içinde yer almış olmak,
  • Önceden, yurtiçinde veya yurtdışında, herhangi bir lisans derecesine sahip olmamak,
  • Sınavın yapıldığı yıl, YÖK tarafından belirlenen alanlardan birine ÖSYM tarafından yapılan ilk yerleştirmede yerleşmiş ve kesin kayıt yaptırmış olmak.

2.YÖK Destek Bursu Hangi Koşullarda Kesilir?

• Yükseköğretim kurumunun not sistemi esas olmak üzere, öğrencinin ağırlıklı genel not ortalamasının yıllık olarak 2,50/4 veya 65/100 sınırının altında olması durumunda burs ödemeleri sonlandırılır.
  • Disiplin cezası alan öğrencilerin burs ödemeleri sonlandırılır.
  • Bursiyerin, başka bir üniversiteye/başka bir programa yatay geçiş yapması durumunda YÖK Destek Bursu sonlandırılır.
  • YÖK Destek Bursu almayı hak eden öğrencilerin burslandırıldığı süre içerisinde ikinci bir lisans programından mezun olması durumunda da bursları kesilir.
  • Kamu görevinden çıkarılmış veya olağanüstü hal döneminde alınan tedbirler nedeniyle görevine son verilmiş olanlar ile Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplarla irtibatı bulunduğu anlaşılanların burs ödemeleri hemen sonlandırılır.

3.YÖK Destek Bursu Kaç TL’dir?

• Yönetmelikte “Burs tutarı, 3/3/2004 tarihli ve 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna göre lisans öğrenimi gören öğrencilere ödenmekte olan aylık burs tutarının bir buçuk katını TEBİP Öğrencileri için ise iki katını aşmamak üzere Yükseköğretim Yürütme Kurulu Kararı ile belirlenir” denilmektedir. YÖK Destek Burslarının yıllık artış oranı Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenmektedir. 2020 yılına ait fiyat 800.00TL’dir.

4.YÖK Destek Bursu Alan Öğrenciler Başka Burslardan Faydalanabilir Mi?

• Bu usul ve esaslar uyarınca burs almaya hak kazanan öğrencinin başka bir kurumdan destek/burs/kredi alması, YÖK Destek bursunu almasına engel değildir.